Vestuviniai banketai, pobuviai fursetai

Vestuviniai banketai, pobūviai, furšetai

Vestuvinis banketas

Vestuvės – laukiama ir džiaugsminga šventė ne tik jauniesiems, bet ir svečiams: giminaičiams, draugams, kolegoms ir tėvams, todėl svarbiausia vestuvinio banketo taisyklė – vaišės turi būti skanios ir dosnios.

Banketas namuose. Taupant patalpų nuomai, ir nesinaudojant paskolos vestuvėms paslauga, Jums reikės patiems sudaryti meniu, patiems užsiimti patiekalų gaminimu ir aptarnavimu prie stalo. Jeigu jaunieji turi giminių pasiruošusių padėti, šis variantas visai neblogas esant nedideliam svečių skaičiui.

Jeigu jaunieji nusprendė švęsti įvykį draugų tarpe, vietoj iškilmingo banketo galima suorganizuoti furšetą, kuris atlaisvins erdvę ir paliks vietą šokiams. Žodis „furšetas“ iš prancūzų kalbos reiškia „šakutė“, o tai reiškia, kad patiekalai tokioje šventėje ruošiami paprastu principu: patogu paimti kąsnį šakute. Įvairios tartaletės , sumuštiniai ir pyragai – geriausia užkandžių rūšis šiuo atveju.

Karštuosius patiekalus taip pat rekomenduojama gaminti taip, kad juos galima būtų valgyti stovint be įrankių pagalbos nepriklausomai nuo jų nacionalinės kilmės, ar tai japoniški šašlykai ant medinių lazdelių, prancūzų žiuljenas arba rusiški pyragai. Net jeigu organizuojate šventę a-lia furšetas, vis dėl to nepamirškite pastatyti šalia stalo keletą kėdžių pavargusiems ir norintiems pailsėti svečiams.

Tradicinis banketas geras tuo, kad dauguma organizavimo rūpesčių lieka ant profesionalo pečių. Jums būtina tik pasirinkti šventės vietą ir sudaryti meniu.

Nepamirškite aptarti ir iškilmių laiką – dažniausiai vestuvių vakarienė prasideda 19.00-20.00 valandą ir trunka iki 23.00 – 24.00. Geriausiai derybose su metrdoteliu numatyti ir viršvalandinio banketo laiko galimybę (tarifas už kiekvieną valandą), tada Jums pavyks išvengti nenumatytų situacijų.

Taip pat reikia pasidomėti, koks padavėjų skaičius aptarnaus Jūsų šventę (pageidautina, kad 1 padavėjas aptarnautų nedaugiau 8-10 žmonių). Padavėjų aptarnavimo kaina skaičiuojasi kaip procentas (3-10 proc.) nuo banketo meniu kainos arba jau yra įtraukta į patiekalų kainą, kaip tai daroma lankantis restorane. Arbatpinigių klausimas paliekamas spręsti Jūsų nuožiūra.

Jeigu Jūsų vestuvėse bus daug svečių, Jus neapsieisite be svečių kortelių. Jas deda ant kiekvienos lėkštės arba prie taurės. Šių kortelių pagalba svečiai lengvai ras savo vietas už stalo. Be to svečių kortelės atlieka stalo papuošimo vaidmenį. Jas galima nusipirkti bet kuriame vestuvių salone arba padaryti pagal užsakymą.

Vestuvinės vakarienės tradicijos

• Senais laikais jaunikį ir nuotaką prieš šventę maitindavo vištiena, todėl kad per puotą jauniesiems neleisdavo valgyt. Vištieną tai pat duodavo svečiams. Pagal tradiciją ant stalo turi būti kiauliena – būsimų turtų ir jaunųjų sėkmės simbolis. Na, o šventinė puota pasibaigdavo, žinoma, pyragu arba tortu.
• Kas liečia gėrimus, čia irgi nėra griežtų taisyklių, išskyrus alų – jis pirmą vestuvių dieną nepatiekiamas. Tradiciškai alumi vaišindavo antrą dieną.
• Vidurnaktį nuotaka nuima šydą, keičia vestuvinę suknelę, kas simbolizuoja nuotakos perėjimą į žmonos statusą. Paduodamas šampanas. Apskritai šį taurųjį gėrimą vestuvėse geria per pasninką, po to paduodama degtinė, konjakas, vynas.

Maži niuansai

• Pavasarį stalas turi atrodyti gaiviai švelnus. Reikalingą atmosferą padės sukurti pavasarinės gėlės: narcizai, žibuoklės, karklų vytelės ir t.t. Naudojami apvalios formos šviesių žaismingų atspalvių indai. Pavasarinis stalas gali būti geltono, rožinio, balto, žalio atspalvio.
• Vasarą pietų stalas turi būti įvairiaspalvis ir žaismingas. Jo papuošimui naudojama gėlių ir žolių įvairovė. Karštomis dienomis pageidautini tik lengvi patiekalai. Vasarinis stalas dekoruojamas žydra, jūros bangos, oranžine spalva. Geriausiai tinka žydri atspalviai. Tai suteikia aiškumo ir šviežumo jausmą.
• Rudenį padengtas stalas turi veikti žmones raminančiai. Jis neturi būti toks lengvas kaip pavasarį ar vasarą. Labiausiai šį sezoną atkreipiamas dėmesys į indų grožį. Gėlės komponuojamos į originalias puokščių kompozicijas. Naudojami rudi, pelkių, oranžiniai atspalviai.
• Žiemą stalo papuošimui skiriamas ypatingas dėmesys. Naudojami „šildantys“ atspalviai: purpurininiai, raudoni.

Pasinaudojant mūsų patarimais ir numatant visus niuansus, ypatingą dieną Jūs džiugins vestuvinės iškilmės.